A szervátültetettek, a HIV-fertőzöttek és a rákban szenvedők halálát - gyenge immunrendszerük miatt - sokszor gombás fertőzések okozzák. Az egyetem kutatócsoportja ezek ellenszerét fejlesztette ki.
A Debreceni Egyetemen az ezredfordulón kezdték el kutatni, hogyan lehet ezeket a gombákat elpusztítani. Úgy néz ki, megtalálták a megoldást. Az úgynevezett PAF, ami egy penicilin gomba által termelt fehérje, nem csak megakadályozza a gombák további növekedését, hanem el is pusztítja azokat.

- Ez fantasztikus dolog, hiszen a gombákat ilyen módon rábeszéljük arra, hogy pusztítsák el saját magukat. Ennél ideálisabb gombaellenes szer, gombaellenes stratégia véleményem szerint nem létezik – nyilatkozta dr. Pócsi István, a DE-TTK Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék vezetője.

A Debreceni Egyetem kutatói által vezetett munkacsoportok azon dolgoznak, hogy embereken is kipróbálják az eljárást. Erre viszont még körülbelül 4-5 évet kell várni. A szakemberek szerint biztató, hogy eddig nem tapasztaltak semmilyen mellékhatást.

- Próbáltuk alkalmazni a bőrön keresztül, krémben, mintha egy bőrgomba ellen kellene alkalmazni, illetve injektáltuk bőr alá is, mintha egy belső szervben megtelepedett gombát kellene kezelni. Az egereken semmiféle toxikus hatást, tehát negatív hatást nem tapasztaltunk – mondta dr. Szentesi Péter, a Debreceni Egyetem Élettani Intézetének tudományos főmunkatársa.

A PAF nem csak az emberi szervezetre lehet jó hatással, a mezőgazdaságban is hasznosítható, mert egyes növények és gabonafélék gombái is érzékenyek erre a vegyületre.

Forrás