Felütötte a fejét a cívisvárosban is az influenzajárvány. Egyre többen mennek orvoshoz. Ez még csak a kezdet...
Megérkezett az influenzajárvány Magyarországra. Egy hét alatt ugyanis több mint 16 ezer ember fordult orvoshoz hazánkban. A járvány a szakemberek szerint a szokottnál jóval korábban kezdődött, hiszen tavaly csak január végére alakult ki, de ezúttal egész Európába korábban érkezett meg a betegség.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést a fővárosban, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében diagnosztizáltak. Az influenzások száma Hajdú-Biharban is átlépte a járványküszöböt.

- Az influenzaszerű megbetegedések száma jelentősen megnövekedett és a felső légútiak aránya is nőtt körülbelül 20 százalékkal – mondta el Debrecenről Kovács István háziorvos.

Hőemelkedés, láz, fejfájás, és végtagfájdalom jelzi, ha valakit megtámadott a vírus. A szakemberek szerint igaz, hogy a mínuszok nem kedveznek a vírusoknak, de az emberek ellenálló képessége is csökken a hidegben.

Az influenza elleni oltás beadását követően a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Az oltás rövidíti a betegség lefolyási idejét, és csökkenti a járvány kialakulásának esélyét. A járvány tetőzése februárra várható, tehát még nem késő beadatni a vakcinát.