Tovább nőtt a használt autók eladása. 2016-ban 13 százalékkal több autót adtak el, mint az azt megelőző évben. A Használtautó.hu felmérése szerint a vevők főként a kisautókat keresik. Nőtt az import autók behozatala is, de sokan vadásznak szalonokban leadott fiatalabb autókra. Idén további növekedés várható a használt autók piacán.
Van kereslet a használt autókra,főleg a kis vagy az alsó középkategóriás autókat keresik az egyik debreceni kereskedésben. Ez jellemzi ma a piacot. Általában 1-2 millió forintot szánnak rá a vevők. Hosszú Ferenc autókereskedő azt mondta, 1 millió forintért nehéz jó autót venni, kétmillió környékén már nagyobb erre az esély. Náluk felfutóban van az autóeladás, napi egy-két autót tudnak eladni.

- A  tavalyi év első felében nem panaszkodhattunk, akkor viszonylag felszálló ágba voltunk, tehát több autót adtunk el, mint az előző évben, viszont az év végére nem tudjuk megmondani, mitől esett vissza a forgalom, de januárban újra elkezdődött valami – mondta a kereskedő.

Erre jutott a Hasznaltauto.hu is. A felmérésük szerint tavaly 13 százalékkal több autó cserélt gazdát az előző évhez viszonyítva. Főleg az első félévben volt nagy a vásárlási kedv, emellett pedig az árak is nőttek, átlagosan hat százalékkal. A növekvésben szerepe van annak, hogy több külföldi importautó érkezett az országba és nőttek az új autó eladások is.

- Nagyon sok olyan vásárló van aki nem engedheti meg magának azt, hogy új autót vásároljon, de néhány éves újszerű, de jó állapotú autókra vadászik és ezeknek is, az ilyen vásárlóknak egyre nagyobb bázist jelent a szalonokba leadott használt autó – hallhattuk Fodor Lászlót, a Hasznaltautó.hu értékesítési vezetőjét.

A szakemberek szerint további növekedés várható idén a használtautó piacon, azonban egy-két év múlva az előrejelzések szerint csökkenni fog az import és nőni az új autók vásárlása, ami azt jelentheti, hogy a mostani csaknem 14 évről elmozdulva fiatalodhat Magyarországon az autópark.