Létavértes – A minap megtartott könyvtárnévadó ünnepséget megtisztelte az írónő fia, Janikovszky János is.



Szeretettel mesélt nemcsak édesanyjáról, hanem az édesapjáról is, válaszolt a gyerekek kérdéseire. Beszélt arról is, hogy néhány évtizede, a modern technika megjelenésekor sokan azt jósolták, hogy háttérbe szorulnak a nyomtatott könyvek. Szerencsére ma már látható, hogy nincs az a technikai csoda, ami kiszoríthatná a könyv és az olvasó meghitt barátságát – fogalmazott Janikovszky János.

A vendégek között volt az iskolai könyvtár egykori könyvtárosa, Kerek Lajosné Jolika néni is, aki férjével, az akkori igazgatóval együtt a könyvtár megálmodója volt.

Miért is jó olvasni?

Az ünnepi műsorban elhangzottakból a jelenlévők megismerhették Janikovszky Éva életművét, s a könyvtár névválasztásának történetét. Részleteket néztek meg az Égig érő fű című filmből, amelyhez kapcsolódóan a gyerekek játékos feladványt oldottak meg, s jutalmul a film hangulatát idéző málnaszörpöt és lekváros kenyeret csemegézhettek. Az iskola „könyvmolyaitól” megtudhattuk, hogy miért fontos az olvasás egy mai tizenéves számára. Az Aranyos KoméDIÁkoK drámacsoport Janikovszky Éva műveiből jelenítettek meg részleteket.
A rendezvényt a könyvtár új névtáblájának leleplezése, majd az ünnepi torta elfogyasztása zárta.

Papírszínház és novella

A diákok a tanév eleje óta színes programsorozatban ismerkedtek meg Janikovszky Éva műveivel. Csoportosan kölcsönözték könyveit, s rajz- és kézműves pályázat keretei között illusztrációkat készítettek hozzájuk. Az alsó tagozatos évfolyamok papírszínházas előadás során ismerhették meg Janikovszky Éva dakszli ikreit: Bertalant és Barnabást. A decemberben „Az úgy volt…” címmel novellaíró pályázatot hirdetett az iskola.