A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenyével véget ért vasárnap az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája a Debreceni Egyetemen. A turné során Pozsonyban, Galántán, Budapesten és Eisenstadtban adnak koncertet. 
Az újjáalakult Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar 13 napon át készült az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája keretében a Zeneművészeti Karon, Bolyky Zoltán és Vásáry Tamás irányításával. A 84 éves, Kossuth- és Magyar Örökség-díjas zongoraművész és karmester az utóbbi évek egyik legtehetségesebb együttesének tartja az idei, 70 tagú világzenekart. A fiatal muzsikusok ezúttal 15 országból érkeztek, Európán kívül például Ausztráliából, Vietnámból, Costa Ricából és Amerikából.

Kodály Zoltán születésének 135-ik, halálának pedig 50-ik évfordulója tiszteletére a névadó zeneszerző több darabjával is készült a világzenekar: a Három ének op. 14. két tételével, valamint a Marosszéki táncokkal. Szerepelt még a repertoárban Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiája, valamint Georges Bizet első és második Carmen szvitje. A műsorral vasárnap este álltak először közönség elé a fiatal tehetségek a Kölcsey Központban, ahol hatalmas sikert arattak.

A közös munka ezzel nem ért véget, hiszen a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar – ahogy a korábbi években is – turnéra indul. Július 24-én, hétfőn Pozsonyban, a Szlovák Rádió Nagytermében lépnek fel, műsorukat rögzíti a Szlovák Rádió. Július 25-én, kedden Galántán, a Városi Központban koncerteznek, egy nappal később, 26-án Budapesten a Városmajorban, 27-én pedig Eisenstadtban, az Esterházy Kastély Haydn termében adnak hangversenyt. A Haydn Hall a világ egyik legjobb akusztikájú koncertterme, ugyanakkor zenetörténeti jelentőségű helyszín is, hiszen a kivételes művész, zeneszerző, Joseph Haydn több mint negyven évig állt az Esterházy család szolgálatában, és ezalatt ott is alkotott.

Debreceni Egyetem