A büntetőügyben hétfőn lezajlott az első tárgyalás a Debreceni Járásbíróságon. 
Nem érzi felelősnek magát az a buszsofőr, aki áprilisban halálra gázolt egy 10 éves fiút Hajdúsámsonban – derült ki az első tárgyaláson. Ezen a vádlott nem tett vallomást, de kérdésekre válaszolt.

A vádirat szerint B. I. 2017 áprilisában – délután, borult időben, egyenetlen, de száraz úttesten – helyközi autóbuszt vezetve 65–70 kilométeres sebességgel haladt a 471-es főút sámsoni átvezető szakaszán, az Árpád utcán. 

Észlelve, hogy vele szemben feltorlódtak és araszolgatnak a járművek, egy gyermek pedig kiszalad elé egy teherautó takarásából, a baleset elkerülése érdekében a sofőr erősen fékezett. A busz azonban mintegy 45 kilométeres sebességgel elütötte a kisfiút, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. 

A vádirat szerint a gyerek figyelmetlenül lépett ki a jármű mögül, míg a vádlott megsértette a KRESZ-t, mivel lakott területen legfeljebb 50 kilométeres sebességgel haladhatott volna a busszal; ha betartja a sebességet, akkor az intenzív fékezéssel elkerülhette volna az ütközést. 

A sofőrnek 1984 óta van gépjárművezetői engedélye, az elmúlt két évben szabálysértési eljárás nem indult ellene, és a balesetet megelőzően buszsofőrként egymillió kilométert vezetett balesetmentesen.

A halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt zajló eljárásban a következő tárgyalás januárban lesz, akkor a bíróság az igazságügyi műszaki szakértőt hallgatja meg.